Salina

Salina de la Slănic Prahova este cea mai mare salină din țară și a doua ca mărime din Europa.  Este practic o fostă mină de sare, transformată în obiectiv turistic în anul 1970.  Aflată la 208 metri adâncime, salina se întinde pe o suprafață de 90.000 m2.  Volumul total de sare escavat a fost de 2,9 milioane m3.  Salina este compusă din 14 camere trapezoidale, cu o înălțime impresionantă de aproximativ 60 de metri.  Salina nu este doar obiectiv turistic; ea este amenajată și ca loc de agrement, atât pentru copii cât și pentru adulți.

Salina este renumită în primul rând datorită microclimatului propriu, bogat în ioni de natriu.  Microclimatul salin este foarte eficient în prevenirea și tratarea afecțiunilor respiratorii. În salină sunt amenajate locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, o sală de mese de biliard și un bufet, așa încât să puteți petrece cât mai mult timp în aerul ionizat.  În salină există chiar și un sanatoriu, pentru cei care doresc să vină la tratament.

Un obiectiv turistic care nu trebuie ratat este așa-numita „Sala Genezei” - o încăpere unde puteți admira sculpturi impresionante în sare.  Aici puteți vedea statuia lui Traian sau Decebal, cât și alte sculpturi cu motive dacice.  Există și o expoziție cu formațiuni de sare și colecții de chihlimbar. Un alt obiectiv este „Cascada de Sare” - un loc unde sarea se prelinge pe peretele salinei, în forme și culori interesante.

 

Știai?

Pe perioada verii, în special Sâmbata sau Duminica, salina este vizitată de peste 1000 de turiști/zi

În interiorul salinei, temperatura este constantă (12-13°C) indiferent de anotimp

Organismul uman asimilează mai bine aerul ionizat atunci când e supus la efort.  Spațiile de agrement din salină vă ajută practic să faceți mișcare, pentru a beneficia de o cură cât mai eficientă.

Microclimatul din salină combate și sforăitul

Salina este folosită în mod continuu de sportivii de performanță, care vin mereu să se antreneze aici.

Salina găzduiește în fiecare an diferite competiții sportive profesioniste.

În curând, salina va găzdui și un centru internațional de cercetare cosmică - o investiție masivă a Uniunii Europene.  Slănic Prahova a concurat cu locații din Anglia, Franța, Spania, Italia, Finlanda și Polonia pentru găzduirea acestui proiect.  În final, Slănic Prahova a fost aleasă datorită faptului că în interiorul salinei radiațiile sunt extrem de mici, lucru care favorizează cercetarea cosmică.